Blockchain in de zorg, waarom zou je?

09 mei 2019 door Jouke Langhout

Het blog ‘Het waterbed van administratieve lasten in de zorg wat ik onlangs schreef, gaf veel nieuwsgierige reacties. Hoe kan ICT voor een doorbraak zorgen in de reductie van de administratieve lasten door de zorgketen heen? Een belangrijk deel van het antwoord ligt bij blockchain technologie en hoe deze technologie het verschil kan maken. Om niet te vervallen in kort door de bocht antwoorden, ga ik er twee blogs aan wijden. In het eerste blog gaat het over de veiligheid van blockchain en of dat van toegevoegde waarde kan zijn. Het tweede blog gaat meer in op de onderliggende principes van blockchain en hoe die relevant kunnen zijn voor toepassingen in de zorg.

Met blockchain lijkt er een nieuwe hype te zijn, er wordt beweerd dat het disruptief is en de grootste revolutie wordt sinds het internet. Wat mij betreft is de hype voorbij en zien we bewezen oplossingen. Alle reden om met en nuchtere blik naar deze technologie te kijken, de feiten helder te krijgen en te doorgronden wat het is en doet. Wat is de essentie van deze nieuwe technologie, waar ligt de toegevoegde waarde, welke werkende oplossingen zijn er en waar liggen de risico’s?


Het misverstand dat Bitcoin heet

Als ik zie wat er over blockchain wordt geschreven dan vallen mij twee dingen op. Eén het is complexe materie en er bestaan veel misverstanden over blockchain. De mening over blockchain is al bijna net zo fluctuerend als de koers van de Bitcoin, daar zit het eerste misverstand al. Blockchain is iets anders als Bitcoin. Of meer algemeen is het niet hetzelfde als cryptocurrency. Dat cryptocurrency’s massaal blockchain gebruiken als techniek komt vooral door de veiligheid die blockchain biedt. Die beveiliging is cruciaal voor geld. Je wilt namelijk niet dat je geld makkelijk vervalst, gekopieerd of gestolen wordt. Veiligheid is één van de wezenlijke kenmerken van blockchain waardoor het als onderliggende technologie voor cryptocurrency wordt gebruikt. Tot voor de blockchain technologie was het niet voldoende mogelijk om digitaal geld te hebben onder andere omdat het makkelijk te kopiëren was. Zie het als een digitale foto en de kopieën die daarvan zijn. Wat is het origineel en wat is de kopie? Dat is niet aantoonbaar. Met een ouderwets fotorolletjes wist je wat het origineel was, namelijk het fotorolletje.

In de digitale wereld losten we dat probleem tot nu toe op door een vertrouwde partij, zoals een bank, in te schakelen. Die zorgt dat de administratie van het digitale geld adequaat gebeurt. Zo kunnen mensen vertrouwen dat geld wat op hun bank is gestort en daar staat ook echt geld is. Een cruciaal vertrouwensmodel om geld zijn waarde te geven. Bij blockchain is er in principe geen centrale autoriteit nodig omdat de gegevens zo veilig zijn opgeslagen dat er geen twijfel is of ze kloppen. En daarmee is het benodigde vertrouwen geborgd: onweerlegbaar, onmuteerbaar. In theorie veiliger dan bestaande technologieën en concepten. Ik ga daar in de toekomst zeker een keer een blog aan wijden om te bespreken waarom blockchain veiliger is.


Veiligheid is ook voor de zorg cruciaal

De veiligheid welke blockchain biedt is op zichzelf al een eigenschap die belangrijk kan zijn voor de zorg. Ook als er wel een centrale autoriteit is. De informatie die verwerkt wordt bij zorginstellingen is erg vertrouwelijk, privacygevoelig en de juistheid van de data is cruciaal (onweerlegbaar) voor een goede behandeling. Dat de gegevens van cliënten kloppen, niet zijn bewerkt (onmuteerbaar) en niet zomaar door iemand ingezien of gestolen kunnen worden, is voor de zorg cruciaal en blockchain biedt deze eigenschappen. De veiligheid van blockchain helpt de zorg verder!

Voldoende aanknopingspunten zou ik zo zeggen om verder te verdiepen op de toepasbaarheid van blockchain in de zorg. In mijn volgende blog ga ik daar op in.

Contact Neem contact met ons op

Wilt u contact met ons, heeft u een vraag? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.